Phased improvements include painting of security bars to fade from sight and the redesign of entrance to include new ramp and replacement of asphalt with tree wells.

Rain sheets across asphalt surfaces rendering drivers unable to see curb cuts and pouring damaging stormwater into nearby waters.

The purpose of the project is to create a demonstration template for “Retro‐Fitting” (redoing) older existing buildings and asphalt parking lots using Low Impact Development (LID) strategies like reduced paving, increased grassed areas and tree wells.  These improvements result in less stormwater and better aesthetics.

Parts of the project are being constructed in conjunction with new sidewalks compliments of a 2015 Transportation Assistance Grant obtained in partnership between the City and the Peninsula of Mobile.
According to the findings of Map for Mobile comprehensive plan research, 75 percent of all structures inside the City of Mobile are over 35 years old ‐ a time when building practices encouraged clearcutting and oversized parking lots constructed of impermeable materials. Today however, we see the effects such practices have had on the health of our waterbodies.

Retrofits result in a more appealing, user friendly business that reduces polluted stormwater flow into nearby tributaries of Mobile’s urban river, the Dog and ultimately Mobile Bay. By encouraging absorption rather than runoff, not only are pollutants and sediment reduced but flood potential is also brought down by not overtaxing already filled drains. Implementing such strategies city‐wide can help reduce flood insurance premiums.

The test project’s location at 3311 Dauphin Island Parkway is within the Peninsula of Mobile’s focus Miracle Mile, and is near the headwaters of Perch Creek in the Lower Dog River Watershed.

This project supports the following plans:

…And has the following supporters: